Restaurant Golf http://restaurantgolf.ro Tue, 22 May 2018 11:01:08 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.1.19 Sfaturi pentru botez http://restaurantgolf.ro/sfaturi-pentru-botez/ Wed, 24 Mar 2010 10:54:50 +0000 http://restaurantgolf.ro/?p=311 Lucruri interesante despre botez Cine poate boteza? Dreptul de a savarsi Botezul il are numai episcopul sau preotul. In lipsa de preot poate boteza si calugarul simplu sau diaconul, iar la vreme de mare nevoie, daca pruncul e pe moarte, il poate boteza orice crestin, barbat sau femeie si chiar tatal pruncului. Cum? – Afundand […]

The post Sfaturi pentru botez first appeared on Restaurant Golf.

]]>
Lucruri interesante despre botez
Cine poate boteza?

Dreptul de a savarsi Botezul il are numai episcopul sau preotul. In lipsa de preot poate boteza si calugarul simplu sau diaconul, iar la vreme de mare nevoie, daca pruncul e pe moarte, il poate boteza orice crestin, barbat sau femeie si chiar tatal pruncului. Cum? – Afundand pruncul de trei ori in apa curata si rostind formula sfanta a Botezului: “Boteaza-se robul (roaba) lui Dumnezeu (numele) in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin” (Can. 44-45 al Sf. Nichifor Marturisitorul si Marturisirea Ortodoxa, partea I, Raspuns la intreb. 103, trad. cit. p. 93). Dar daca cel botezat astfel ramane in viata, preotul va completa slujba Botezului, dupa randuiala obisnuita, dar numai de la cufundare inainte, adica nu se mai citesc exorcismele si nu se mai face Sfintirea apei, ci numai il miruieste cu Sf. Mir, citindu-i rugaciunile care urmeaza de aici inainte.

Unde se savarseste Botezul?

In pridvorul sau pronaosul bisericii. Canoanele opresc savarsirea Botezului nu numai in case, ci chiar in paraclisele din casele particulare (Can. 59, Sinod. VI ecum. si Can. 31 al aceluiasi Sinod). Numai in cazuri cu totul rare si de mare nevoie, frig grozav, pericol de moarte pentru prunc etc., se ingaduie savarsirea Botezului in case.

Cand se savarseste Botezul?

Pentru Botezul pruncilor, nu exista zile sau ceasuri hotarate, pentru ca sa nu se intample sa moara nebotezati. Daca pruncul e firav si exista temere ca nu va trai, el poate fi botezat indata dupa nastere (Con. 38 al Sf. Nichifor Marturisitorul; Simion al Tesalonicului, Despre Sfintele Taine, cap. 61 si 62 (trad. rom, p. 72, 77); Rugaciune la insemnarea pruncului cand i se pune numele a opta zi dupa nastere, in Molitfelnic (editia 1984, p. 13-14)). Daca nu, Botezul se face de obicei la opt zile dupa nasterea pruncului, sau in orice zi de sarbatoare dupa Liturghie. .

Ce sunt nasii? Care e rostul lor la Botez si care sunt datoriile lor fata de fini?

Nasii sunt persoanele in varsta care insotesc pe prunc la Botez, raspunzand si facand cuvenita marturisire de credinta in locul si in numele pruncului ce se boteaza. Ei sunt parintii sufletesti ai pruncului, nascandu-l pentru viata cea noua, in Duhul, asa cum parintii 1-au nascut pentru viata cea trupeasca. Sunt totodata garanti (sau chezasi) ai acestuia in fata lui Dumnezeu si a Bisericii, chezasuind ca pruncul (finul) va fi crescut in credinta crestina si ca va fi un bun credincios. Nasul trebuie sa fie crestin ortodox si bun credincios, in varsta si de acelasi sex cu pruncul ce se boteaza. Nu pot fi nasi parintii copilului. Este bine ca pentru fiecare nou botezat sa fie numai un nas. Nasul este dator sa se ingrijeasca de viata religioasa si morala a finului sau si la vremea cuvenita sa-l invete adevarurile credintei crestine. Sa-i fie invatator si indrumator in cele sufletesti, sarguindu-se a face din el un bun credincios si vrednic madular al Bisericii in care a intrat prin Botez. La randul sau, finul este dator sa asculte pe nas si sa-l respecte, la fel ca pe parintii sai dupa trup. Inainte de slujba Botezului ce randuiala se indeplineste pentru cel ce vine sa se boteze? Se indeplineste mai intai Randuiala la facerea catehumenului, adica se face pregatirea celui ce are sa fie botezat. Aceasta randuiala se face in fata usilor bisericii, in pridvor, deoarece cel nebotezat, nefiind inca spalat de pacatul stramosesc, nu e madular al Bisericii si nici cetatean al cerului ale carui usi ni le deschide numai Botezul.

Care sunt partile principale ale slujbei facerii catehumenului?

Sunt: exorcismele, lepadarile si impreunarea cu Hristos. . Ce sunt exorcismele? Sunt trei rugaciuni in care preotul roaga pe Dumnezeu sa indeparteze de la catehumen toata puterea cea rea a diavolului. Dar lepadarile si impreunarea cu Hristos ce sunt? Sunt intreita lepadare a catehumenului sau a nasului, in numele catehumenului, de satana, urmata de intreita lui asigurare ca s-a unit cu Hristos. In timpul lepadarilor, catehumenul e intors cu fata spre Apus sufland si scuipand intr-acolo de trei ori, deoarece Apusul e nu numai locul de unde vine intunericul, ci si locasul celui rau, al lui satana, care e numit si “stapanitorul intunericului” (Luca 22, 32; Efes. 6, 6, 12; Col. 1, 13). Urmand deci cuvintelor Sfantului Apostol Pavel, care ne indeamna “sa lepadam dar lucrurile intunericului si sa ne imbracam cu armele luminii” (Rom. 13, 12), catehumenul scuipa pe diavol, in semn ca s-a lepadat cu totul de el si de faptele lui, adica de pacate. Si, dimpotriva, atunci cand catehumenul (nasul) marturiseste unirea sa cu Hristos, o face cu fata spre Rasarit, caci intr-acolo era zidit Raiul (Fac. 2,8), din care au fost izgoniti primii oameni in urma pacatului si pe care ni-1 deschide iarasi Botezul si tot de acolo ne rasare nu numai soarele, izvorul luminii, ci ne-a si venit Lumina cea adevarata a sufletelor, Hristos, Care este numit adesea “Soarele dreptatii” sau “Rasaritul cel de sus” (Luca 1, 78, comp. si Zah. 3, 3, 8; 6, 12 si Mal. 4, 2. Vezi si troparul Craciunului. Unirea cu Hristos se face prin credinta, iar dovada se face prin marturisirea credintei crestine, adica prin rostirea Crezului. Cand cel ce se boteaza e prunc, Crezul trebuie sa-1 spuna nasul, in numele pruncului, iar nu altcineva. Cum trebuie intelese exorcismele si lepadarile de la Botez? Exorcismele si lepadarile nu inseamna ca Biserica socoteste pe cei ce vin la Botez ca stapaniti cu adevarat de diavol, cum sunt demoniacii, indracitii sau cei munciti de duhuri necurate, ele vor sa spuna numai ca cel ce nu-L are inca pe Hristos se afla in robia pacatului, si deci in puterea diavolului, care stapaneste pe cei in pacat, sau in afara harului (Efes. 2, 2). Din aceasta robie il elibereaza Biserica pe catehumen prin exorcisme si lepadari, trecandu-l sub puterea lui Hristos, Stapanul nostru cel adevarat si bun.

Care e prima parte de seama a slujbei Botezului?

Este sfintirea apei pentru botez, printr-o ectenie si o lunga si frumoasa molitva, in care preotul se roaga pentru sine insusi, ca Dumnezeu sa-i ajute sa savarseasca cu vrednicie Sfanta Taina, pentru cel ce se boteaza si pentru sfintirea apei prin harul si puterea Sfantului Duh.

Care e a doua parte de seama a slujbei Botezului si ce simbolizeaza ea?

Este ungerea celui ce se boteaza cu untdelemnul bucuriei (Ps. 44, 9 si Evr. 1, 9) pe frunte, piept, la maini si la picioare. Acest untdelemn este binecuvantat atunci de catre preot, printr-o rugaciune deosebita, si din el preotul toarna in apa botezului, de trei ori, crucis. Ungerea inseamna mai multe lucruri: a) Intai, ca untdelemnul fiind rodul maslinului, ungerea cu el este semnul milei si al bunatatii dumnezeiesti, prin care catehumenul a fost izbavit din noianul pacatelor, asa cum ramura de maslin, adusa de porumbel lui Noe, era semnul impacarii maniei dumnezeiesti si al izbavirii din potop (Fac. 8, 11). Caci apa potopului a fost preinchipuirea Botezului, precum ne invata Sf. Apostol Petru (I Petru 3, 20-21), iar porumbelul preinchipuia pe Duhul Sfant. b)Al doilea, ne aduce aminte de ungerea cu care erau unsi in Legea veche arhiereii, imparatii si proorocii, cu care a fost uns insusi Mantuitorul, “Unsul Domnului”( IRegi 10,1, 5; Isaia61, l; Luca 4,18; Fapte 10,10, 38) si la care ne-a facut si pe noi partasi, caci insusi numele de “crestin” vine de la cuvantul grecesc Hristou, care inseamna “uns”. c) Al treilea, ungerea inchipuie aromatele cu care a fost uns trupul Domnului, inainte de ingropare, deoarece catehumenul va inchipui, prin afundarea in apa, ingroparea impreuna cu Hristos si invierea impreuna cu El.

Care este a treia parte de seama a slujbei Botezului si ce inchipuie ea?

A treia si cea mai de seama parte a slujbei Botezului este insasi savarsirea Tainei, adica intreita afundare a pruncului de catre preot in apa sfintita din cristelnita, cu cuvintele: “Boteaza-se robul (roaba) lui Dumnezeu (N), in numele Tatalui (la intaia afundare) si al Fiului (la a doua afundare) si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin” (la a treia afundare). Aceasta intreita afundare arata pe de o parte ca temeiul credintei noastre e Sfanta Treime, iar pe de alta inchipuie cele trei zile petrecute de Domnul in mormant (Matei 12, 40); prin afundarea in apa se inchipuie moartea noastra pentru viata in pacat, de pana aici, si ingroparea noastra impreuna cu Hristos; iar prin iesirea din apa se inchipuie invierea noastra impreuna cu El, pentru viata cea noua intru Hristos. Prin Botez, spalandu-ni-se pacatele, ne facem astfel partasi mortii si invierii lui Hristos, intram intr-o viata noua, suntem morti pentru pacat si viem pentru Dumnezeu (Rom. 6, 3-11). Cristelnita si apa botezului este pentru noi mormant si maica duhovniceasca, nascandu-ne pentru Hristos si tinand deci locul pantecelui celui curat al Fecioarei din care S-a nascut Acesta516 (Sf. Simion al Tesalonicului, loc. cit).

The post Sfaturi pentru botez first appeared on Restaurant Golf.

]]>
Sfaturi pentru nunta ta http://restaurantgolf.ro/sfaturi-pentru-nunta-ta/ Wed, 24 Mar 2010 10:53:29 +0000 http://restaurantgolf.ro/?p=309 Cu 14-12 luni inainte de nunta: – stabiliti bugetul de care puteti dispune pentru nunta; – stabiliti ce fel de nunta doriti: intr-un cadru intim sau cu multi invitati , in aer liber sau intr-un local, la un restaurant, la o cantina sau acasa ; – angajati o agentie de organizari de evenimente (full-service) – […]

The post Sfaturi pentru nunta ta first appeared on Restaurant Golf.

]]>
Cu 14-12 luni inainte de nunta: – stabiliti bugetul de care puteti dispune pentru nunta; – stabiliti ce fel de nunta doriti: intr-un cadru intim sau cu multi invitati , in aer liber sau intr-un local, la un restaurant, la o cantina sau acasa ; – angajati o agentie de organizari de evenimente (full-service) – rezervati localul (restaurantul sau cantina) – in cazul in care doriti o nunta in aer liber sau acasa la dumneavoastra contractati o firma de catering; – inchiriati accesoriile necesare pentru o nunta in aer liber: cort, scaune, mese si fete de masa ( in cazul in care aceste accesorii nu sunt asigurate de firma de catering) – rezervati biserica unde se va oficia casatoria si alegeti preotul care va oficia cununia religioasa; – alegeti un fotograf profesionist, dupa ce ati vazut un album cu fotografii realizate chiar de el; – contractati un cameraman sau chiar doi (pentru a avea 2 puncte de vedere) tot pe baza unui portofoliu – nu uitati de DJ si un decorator sau un florar care va realiza o ambianta placuta.

Cu 10 luni inainte: – trimiteti mail-uri rudelor sau prietenilor din strainatate pentru a le face cunoscut intentia voastra de a va casatori precizand data exacta si dorinta de a-i avea alaturi; – stabiliti cine vor fi perechile de nasi (parintii spirituali), cavalerii si domnisoarele de onoare ; – alegeti impreuna cu organizatorul de nunta sau cu decoratorul care vor fi culorile sau tematica ce vor domina nunta voastra si stabiliti in linii mari ceea ce doriti;

Cu 8 luni inainte: -…este randul rochiei de mireasa si a costumului de mire! Probati, examinati si faceti-va o idee despre modelul sau stilul care doriti sa va reprezinte ( este important sa tineti cont de tematica aleasa: daca ati stabilit ca decoratiunile vor fi clasice, este bine sa alegeti o rochie clasica); – impreuna cu domnisoarele de onoare si partenerii lor alegeti tinutele si contactati o Casa de Moda sau un atelier de croitorie pentru realizarea lor; (daca este cazul) – inchirierea unei limuzine sau a unei masini de epoca pentru nunta.

Cu 6 luni inainte: – incepeti sa frecventati un salon de infrumusetare (pentru tratamente cosmetice, alegerea culorii parului, realizarea masajelor anticelulitice) si o sala de fitness pentru a va pregati pentru marele eveniment; – cumparati sau comandati rochia de mireasa si costumul de mire; – alegeti destinatia pentru luna de miere si incepeti demersurile pentru obtinerea vizei, daca este cazul; – stabiliti detaliile pentru petrecerea Burlacilor (daca este cazul).

Cu 4 luni inainte: – cumparati celelalte accesorii necesare nuntii: verighetele, pantofii de mireasa, pantofii mirelui, camasa, cravata sau lavaliera, vesta, lenjeria de corp; – incepeti sa purtati pantofii de mireasa pentru a va acomoda cu noua incaltaminte din timp; – stabiliti programul de la biserica pas cu pas impreuna cu preotul, eventual puteti contacta un cor sau o orchestra pentru a canta in ziua nuntii voastre; – finalizati lista de invitati si consultati cat mai multe oferte de invitatii de nunta; – intalniti-va cu DJ-ul pentru a pune la puct detaliile din punct de vedere musical: melodiile voastre preferate, alegerea pieselor care vor acompania intrarea voastra in sala de receptie ( daca nu doriti sa folositi clasicele Marsuri Nuptiale), piesa pe care veti dansa voi sau piesa care va anunta Tortul Miresei.

Cu 3 luni inainte: – comandati sau realizati dumneavoastra invitatiile de nunta si cardurile de confirmare; – intalniti-va cu decoratorul pentru a pune la punct detaliile; – cumparati accesoriile pentru decor: panglici, voal, tul, materiale, daca nu ati apelat la un decorator; – consultati ofertele de la laboratoarele de cofetarie, degustati cat mai multe feluri de torturi si alegeti in cunostinta de cauza; – cumparati sau comandati micile cadouri pe care le veti da invitatilor la nunta ca semn de multumire (lumanari inscriptionate cu numele vostru, saculeti cu bomboane, mini-torturi personalizate, etc…) – incepeti sa frecventati un solar pentru a da culoare tenului dumneavoastra.

Cu 2 luni inainte: – impartiti invitatiile si cardurile de confirmare; – rezervati o zi pentru proba coafurii si a machiajului la salonul de infrumusetare; – stabiliti detaliile cu hair-stylistul si make-up artistul: coafura si machiajul vor fi realizate la salon sau la dumneavoastra acasa ( depinde de disponibilitatea acestora); – faceti ultimele probe in cazul in care rochia de mireasa sau costumul de mire le-ati comandat la o Casa de Moda sau la un Salon de Croitorie. Cu o luna inainte de nunta: – intalniti-va cu fotograful pentru a stabili ultimele detalii: numarul aproximativ de poze, eventualele cadre pe care le doriti, etc… si fixarea orei pentru ziua nuntii; – programati-va la Starea Civila si intocmiti documentele oficiale de care aveti nevoie; – intalniti-va cu decoratorul pentru a pune la punct ultimile detalii; – stabiliti meniul de nunta;

Cu 3 saptamani inainte: – contactati telefonic toti invitatii care nu si-au confirmat prezenta, astfel incat sa stiti exact numarul total de oaspeti; – gasiti solutii pentru invitatii veniti de departe: rezervati camere la hotel sau repartizati-i la rude si prieteni, in functie de posibilitati; – comandati cardurile de asezare a invitatilor la mese; – dati listele cu invitati la 2 rude, una din partea mirelui si alta din partea miresei care vor avea rolul de gazde; Aceste gazde trebuie sa conduca oaspetii la locurile lor in sala de nunta.

Cu 2 saptamani inainte: – Important! Abia acum faceti testele si examenele medicale deoarece valabilitatea lor este de 10 zile! – vopsiti-va parul, acasa sau la coafor, pentru ultima oara inainte de nunta, pentru a-i accentua nuanta; – faceti o ultima proba de machiaj si coafura impreuna cu stilistii dumneavoastra; – probati rochia de mireasa, costumul de mire, pantofii, etc…

Cu o saptamana inainte: – verificati telefonic daca toti cei care sunt implicati in realizarea evenimentului pot respecta termenele si daca totul decurge conform planului; – incepeti sa impachetati pentru luna de miere; – ridicati de la Agentia de turism biletele pentru voiajul de nunta.

Cu 3 zile inainte de nunta: – mergeti la cosmetica pentru manichiura, pedichiura, depilare si pensarea sprancenelor; – faceti gimnastica cat mai multa si supuneti-va unor masaje de relaxare.

The post Sfaturi pentru nunta ta first appeared on Restaurant Golf.

]]>
Localizare Saloon GOLF http://restaurantgolf.ro/localizare-saloon-golf/ Wed, 24 Mar 2010 01:33:21 +0000 http://restaurantgolf.ro/?p=260 View Saloon GOLF in a larger map

The post Localizare Saloon GOLF first appeared on Restaurant Golf.

]]>

View Saloon GOLF in a larger map

The post Localizare Saloon GOLF first appeared on Restaurant Golf.

]]>
Localizare Restaurant GOLF http://restaurantgolf.ro/localizare-restaurant-golf/ Wed, 24 Mar 2010 01:09:31 +0000 http://restaurantgolf.ro/?p=248 View Restaurant GOLF in a larger map

The post Localizare Restaurant GOLF first appeared on Restaurant Golf.

]]>

View Restaurant GOLF in a larger map

The post Localizare Restaurant GOLF first appeared on Restaurant Golf.

]]>